Prototype: visualisatie van de slacht in Nederland
In Nederland worden jaarlijks meer dan 600 miljoen dieren geslacht. Dit is een eenvoudige visualisatie van dit immense dierenleed.
· Door Jari van Menxel
WordPress maakt het makkelijk om je eigen website te bouwen. Maar het kan voorkomen dat je website langzaam of zelfs tergend traag laadt. Dat is vervelend, want bezoekers haken af als ze een trage website bezoeken. Prestaties verbeteren is dus een belangrijk onderdeel van search engine optimization (SEO).
Maar geen paniek! Je kan een hoop doen om een WordPress website sneller te maken. Dit artikel beschrijft stappen die ik als eerste neem om een traag ladende WordPress website sneller te maken.
Voordat je je WordPress website sneller gaat maken is het belangrijk om een backup te maken! De WordPress plugin die ik meestal gebruik om backups te maken is Duplicator. Backups van je website die je met Duplicator hebt gemaakt kan je ook makkelijk weer herstellen.
Meten is weten! Zonder metingen kan je lastig bepalen of je de snelheid van een website daadwerkelijk verbetert. Meet de prestaties van je WordPress website dus eerst even voordat je verder gaat.
Ik raad daarom aan een tool zoals Google’s PageSpeed Insights of Pingdom Website Speed Test te gebruiken om een benchmark te maken en eventuele andere problemen te detecteren.
Soms zijn (delen van) WordPress plugins sloom. Query Monitor is een handige plugin inzicht te krijgen in prestaties van plugins. Je kan overwegen om trage plugins te vervangen met snellere, maar ik zou dit pas doen als je de andere optimalisaties in dit artikel hebt geprobeerd.
Afbeeldingen hebben veel invloed op de prestaties van je (WordPress) website. Niet geoptimaliseerde of overbodige afbeeldingen vertragen je website, kosten meer stroom, meer mobiele data en meer opslagruimte. Dat is zonde, toch?
Optimaliseer daarom je afbeeldingen door hun afmetingen passend te maken en ze te comprimeren. Ook kan je overbodige afbeeldingen beter gewoon verwijderen.
Comprimeren doe je door een bestandsformaat zoals JPEG/JPG te gebruiken, dat geschikt is voor foto’s en andere afbeeldingen waarbij verlies van kwaliteit niet erg is. Als je afbeeldingen nodig hebt met een transparante achtergrond en/of zonder kwaliteitsverlies, is PNG een goed alternatief.
Als je geen oudere browsers hoeft te ondersteunen kan je de nog efficiëntere formaten AVIF of WebP overwegen. Beiden zijn alternatieven voor JPEG en PNG. Controleer of je doelbrowsers dit ondersteunen met hulp van caniuse.com (AVIF, WebP).
Nieuwe softwareversies kunnen optimalisaties en verbeteringen bevatten, ook voor prestaties. Update daarom WordPress, plugins en thema’s regelmatig naar de laatste versie. Bovendien is het regelmatig bijwerken van software belangrijk voor de veiligheid van je website.
Als een plugin, thema, of ander stukje data niet gebruikt wordt, verwijder deze dan. Dit maakt je website veiliger en sneller. Ook vermindert het toekomstig onderhoudswerk.
Overbodige data neemt onnodige ruimte in. Het verwijderen van overbodige data is daarom vaak een goed idee. Doe ongebruikte (concept) pagina’s, afbeeldingen en andere data in de prullenbak.
Vergeet niet je prullenbak te legen. Maar doe dat pas als je zeker weet dat je deze data niet meer nodig hebt!
Dit zal niet direct invloed hebben op prestaties, maar het maakt het optimaliseren van andere delen van je WordPress website wel overzichtelijker.
Na loop van tijd kan je WordPress database overbodige data bevatten. Denk aan metadata van posts die niet meer bestaan of overbodige revisies. Zeker als je een grote website hebt, kan het verstandig zijn om de database af en toe op te schonen. Ik raad aan een plugin zoals Database Cleaner te gebruiken.
Als er minder data in de database zit, zijn sommige opdrachten die aan de database gegeven worden sneller. Daarom is ook dit een stap die je kan nemen om je WordPress website sneller te maken.
Wat je ook nog kan proberen is OPTIMIZE TABLE
uit te voeren op je database tabellen. Je kan dit onder andere doen via phpMyAdmin.
Revisies nemen ruimte in je WordPress database in. Als je ze niet nodig hebt, raad ik aan het aantal revisies te limiteren. Je kan dit doen met dit stukje code in je wp-config.php
bestand:
// wp-config.php
define('WP_POST_REVISIONS', 5);
Zie ook de WordPress documentatie over revisies.
Gebruik een plugin zoals Autoptimize om de omvang van HTML, CSS en JavaScript bestanden te verkleinen.
Als je WordPress website nog steeds langzaam is, overweeg dan een caching plugin. Ik vind WP Super Cache meestal een geschikte optie. Als een caching plugin geen zichtbare verbetering geeft, verwijder deze dan, net zoals andere overbodige plugins.
Ik update dit artikel als ik meer algemene manieren ontdek om een WordPress website sneller te maken.
Als je de algemene werking van een website wilt controleren, dan raad ik aan mijn checklist te raadplegen.
In Nederland worden jaarlijks meer dan 600 miljoen dieren geslacht. Dit is een eenvoudige visualisatie van dit immense dierenleed.
Van Menxel Solutions is opgericht! Dit is een duurzaam software bedrijf met een focus op websites en web apps.